Ons verhaal over 5 poezen !

Gedragstherapie voor katten !!! Daar hadden we nog nooit van gehoord. Maar als je problemen krijgt met je poesjes, dan ga je googlen. Hebben andere mensen ook weleens het probleem, dat wij nu hebben? Zo kwamen wij terecht bij Heleen Balsma. Wat een geluk !

Wij hadden 3 poezen van middelbare leeftijd, aanlopers, die nooit meer weggegaan zijn.

Door omstandigheden kwam een heel klein (lichamelijk) poesje uit een nestje van 5 poezen,  op onze weg, die in barre omstandigheden leefden en waarvan we dachten, dat ze het niet zou overleven als ze in de huidige situatie zou blijven. Wij hebben haar toen ook maar een thuis gegeven. Dat ging allemaal prima. De ouderen accepteerden haar. Eén oudere poes overleed en toen hadden we weer 3 poesjes.

Helaas waren de omstandigheden van de broertjes van Katja, zo heet het kleine poesje, verre van goed en zij liepen zelfs levensgevaar. Eén poesje uit het nestje van 5 had een goed tehuis gekregen en een andere heeft het niet overleefd. Dus na een aantal maanden, schoorvoetend, deze katertjes Radboud en Victor ook bij ons opgenomen in huis. Toen hadden we 5 poezen, dat was nooit de bedoeling geweest, maar ja als je de poezen goed kent en ze lopen gevaar, dan doe je wat.

De eerste weken ging het proces van wennen aan elkaar redelijk goed, maar langzamerhand ontstond er wat wrijving tussen Katja en Victor. Katja nog steeds erg klein en Victor een enthousiaste zeer speelse kater, daar werd Katja bang voor, want het spelen ging weleens wat wild. Zodra Victor in de buurt kwam begon Katja te blazen en Victor sprong er boven op. Radboud deed ook wel wat met Victor mee, maar was wat minder wild. Radboud heeft ook dezelfde bouw als Katja en niet zo sterk als Victor. De poezen eerst gescheiden gehouden in ons grote huis, maar dit was geen oplossing en geeft ook voor ons ook veel stress. Dan ga je op internet kijken, komt dit probleem meer voor?

We kwamen uiteindelijk op de site van Heleen terecht en dit kwam ons goed voor. We kregen contact met Heleen en zij kwam een lange ochtend bij ons en heeft het gedrag van ons 5-tal beoordeeld en testjes gedaan. Van tevoren hebben we vragenlijsten ingevuld.

Direct kregen we zeer goede praktische tips van Heleen, o.a. over het feit, dat drinkbakjes niet direct naast het kattenvoer geplaatst moeten worden.

Heleen heeft druppels van specifieke kruiden samengesteld voor Victor om hem wat af te remmen en voor Katja om zich wat meer zeker te kunnen opstellen. Geen van beiden werd er suf van of zo.

Daarbij kregen we instructies over het omgaan met het gedrag, dat Katja en Victor vertoonden.

Met kleine stappen ging het steeds beter tussen Katja en Victor, maar toen was Radboud wat feller tegen Katja en kreeg Radboud ook druppeltjes.

Steeds hadden we telefonisch of schriftelijk contact met Heleen over de vorderingen of soms wat terugval te bespreken. De begeleiding van Heleen is werkelijk fantastisch goed. Ze is zo betrokken alsof het haar eigen huisdieren zijn.

Op een gegeven moment ontstond een aanvaardbare situatie en daar zijn we zeer, zeer dankbaar voor, want het alternatief was geweest, dat we ze naar het asiel zouden moeten brengen, want we hadden al zoveel pogingen gedaan om een goed tehuis te zoeken, toen de poezen in gevaar waren, maar dat lukte dus niet.

Dank aan Heleen.

En ja, nog iets belangrijks: voor het geld hoef je het niet te laten om de hulp van Heleen in te roepen, want de consultprijs is zodanig, dat ze er meer liefde en aandacht aan besteed, dan dat ze er mee verdient. Ook de druppels zijn niet duur.

Al met al: als je problemen hebt met je poes of poezen, vraag Heleen om hulp. Je wordt er gelukkiger van.

Janny de Boer, Coevorden.Ervaringen


Katja

Home therapie voor katten? therapie op maat algemene tips ervaringen Katja werkwijze en kosten contact/opleiding bach bloesem therapie Links